Bedwantsen symptomen

Bedwantsen symptomen herkennen

Wakker worden met rode vlekjes of jeukende bultjes op de huid overkomt ons allemaal wel eens. Meestal staan we er amper bij stil wie de veroorzaker is van deze irriterende plekjes. Vaak gaan we uit van een aanwezige mug. Dat deze bij daglicht nergens te bekennen is, vinden we alleen maar kenmerkend voor deze vervelende prikker. Mensen die een huisdier op hun slaapkamer laten slapen, kijken niet raar op van een vlooienbultje hier of daar, geven hun hond of kat een nieuw bandje en gaan ervan uit het probleem te hebben opgelost. Dat de rode uitslag ook symptomen kunnen zijn van de aanwezigheid van een andere soort parasiet, de bedwants, komt bij veel mensen niet eens op. Op deze pagina vind je alles over de bedwantsen symptomen.

Bedwants of bedluis

De bedwants is lid van de wantsenfamilie en is misschien beter bekend als wandluis. Deze naam dankt het insect aan zijn vermogen om snel over wanden te lopen en zich in kieren en scheuren in muren en plafonds te verschuilen. Toch kan de benaming wandluis enigszins tot verwarring leiden, aangezien de bedwants absoluut geen familie is van de luizen. Daarom is de term bedwants een beter gekozen omschrijving. Bedwantsen zijn namelijk vooral te vinden in de slaapkamer en dan specifiek in of vlakbij het bed. Dat is de plek waar zij hun gastheer vinden; een slapend mens met wiens bloed zij zich kunnen voeden.

Hoe ziet een bedwants eruit?

Hoewel de bedwants met zijn 5 tot 6 mm niet al te groot is, is hij wel goed met het blote oog waar te nemen. Echter, omdat bedwantsen vrijwel uitsluitend ‘s nachts uit hun schuilplaatsen komen om te eten, zullen veel mensen die door bedwantsen geplaagd worden ze nog nooit hebben gezien. Soms weten zij daarom niet eens dat het om bedwantsen gaat. De roodbruine insecten zijn vrij plat en hebben een brede bouw. Ze hebben zes korte pootjes en kunnen niet vliegen of springen, maar wel hard lopen. Aan het eind van de kop zit een puntige steeksnuit. Karakteristiek zijn de horizontale rijen zwarte haartjes op hun schild, waardoor ze gestreept lijken. Dit bijzondere kenmerk is echter alleen bij een volwassen bedwants te zien. Jonge bedwantsen, nimfen genaamd, krijgen dit pas nadat ze meerdere malen verveld zijn. Dit gebeurd in de eerste 6 weken van hun bestaan. Daarna zijn ze pas volledig volgroeid. Een bedwants is roodbruin of bruin van kleur en wordt donkerder naarmate hij meer gegeten heeft en vol zit met bloed. Nimfen zijn kleiner en lichter van kleur.

bedwants

Bedwantsen symptomen: hoe herken je de beet?

De symptomen van een bedwantsen beet zijn niet zo makkelijk te herkennen. Althans, de beten zijn wel goed te zien, maar ze lijken erg op beten van ander ongedierte. Het is dan ook moeilijk om vast te stellen of je echt met een bedwants te maken hebt. Meestal is het een combinatie van aanwijzingen op je lichaam en sporen in je slaapkamer, die de aanwezigheid van bedwantsen kunnen bevestigen. Toch zijn er een aantal punten waarop bedwantsen beten verschillen van bijvoorbeeld muggen- of vlooienbeten. We vergelijken de bedwantsen symptomen met muggen vlooien.

Hier volgt een opsomming van de belangrijkste afwijkingen:

  • Zowel bedwantsen als muggen en vlooien laten jeukende, rode bultjes achter. Als je met je vingers het bultje ‘strak’ trekt, zie je bij een muggen- of vlooienbult een gaatje in het midden, waar je geprikt bent. Bij een bedwants zit er geen stipje in het midden. Muggen- en vlooienbulten zullen in de meeste gevallen alleen jeuken. Bedwants beten kunnen niet alleen ontzettend jeuken, maar ook een branderig gevoel geven.
  • Vaak zie je bij bedwantsen meerdere beten op een rij. Dit komt doordat een bedwants door jouw bewegen gestoord kan worden terwijl hij eet. Hij zal dan loslaten en een moment later op een ander plekje in de buurt nogmaals bijten. Muggen of vlooien die gestoord worden, vliegen en springen weg en zullen bijna nooit hetzelfde stukje huid terug vinden om het nogmaals te proberen.
  • Bedwantsen kruipen niet op hun gastheer, maar lopen over je matras en bijten je daar waar je contact maakt met het bed. Als je meestal op je buik slaapt, zal je daar dus beten zien en niet op je rug. Bovendien verschuilen bedwantsen zich tussen je beddengoed en bijten meestal in lichaamsdelen, die daar onder liggen, zoals je benen. Muggen kiezen juist de plekken die onbedekt boven de lakens uitkomen, zoals armen en hoofd.

Bedwantsen symptomen: wat vind je in huis?

Eigenlijk is een betere vraag: welke aanwijzingen vind je in je slaapkamer? Want bedwantsen slaan eigenlijk alleen toe terwijl je slaapt en zullen dan ook vooral in en rondom je bed, dus in je slaapkamer, te vinden zijn. (Tenzij je ook vaak op de bank slaapt. In dat geval kunnen ze ook in je meubels zitten). Het is natuurlijk niet echt een voordeel te noemen, maar als je één of meerdere bedwantsen zelf hebt waargenomen, weet je in ieder geval zeker dat dat de boosdoeners zijn. Het is natuurlijk fijn om ze nooit tegen te komen, maar dan weet je ook niet zeker of je een probleem hebt en zal je misschien te lang wachten met het zoeken naar een oplossing.

Dit zijn aanwijzingen die je in huis kunt vinden: Bedwantsen laten piepkleine zwarte stipjes achter op je beddengoed. Dit zijn hun uitwerpselen. Uiteraard zijn deze puntjes beter te zien op witte lakens dan op een donkere ondergrond, maar bedwantsen houden nu juist meer van zwart dan van wit. Naast uitwerpselen kun je ook minuscule bloedvlekjes zien. Maar aangezien deze niet veel groter zullen zijn dan een speldenpunt, zal je ook hier erg goed naar moeten zoeken. Makkelijker te vinden zijn velletjes van vervelde nimfen en eitjes van bedwantsen. Zodra je deze in de gaten krijgt, moet je meteen actie ondernemen. Misschien kun je een ware plaag dan nog voor zijn.

Bedwantsen kunnen zich door hun platte, brede lijf goed verstoppen. Overdag zijn ze voornamelijk in hun schuilplaatsen te vinden, maar je moet wel weten waar je daar naar moet zoeken. Naden van het matras zijn favoriet, maar ook de poten of het hoofdboard van het bed. Vooral als deze van hout zijn. Een klein scheurtje of opening is dan al genoeg om aan tientallen bedwantsen onderdak te verschaffen. Muren en plafonds waarvan het stucwerk beschadigd is of het behang los zit, zijn ook prima verstopplekken. En verder willen ze zich ook nog wel eens aan de onderkant van het nachtkastje verschuilen.

Voorkom bedwantsen: wees alert

In Nederland en andere westerse landen waren bedwantsen eigenlijk sinds de Tweede Wereldoorlog al nagenoeg uitgeroeid. Dit kwam mede door verbeterde hygiëne en het gebruik van agressieve bestrijdingsmiddelen als DDT. Tegenwoordig heeft de terugkeer van de bedwants niet meer zozeer met je schoonmaakkwaliteiten te maken, maar hangt het meer af van je reislust. Bedwantsen liften namelijk graag mee als ongewenste gasten in koffers, rugzakken en kleding. Nu de hele wereld te bereizen is, worden de beestjes her en der opgepikt en samen met de vuile was keurig thuis afgeleverd. Het bestrijden van de bedwants is tegenwoordig een steeds groter probleem aan het worden.

Als je dat niet in de gaten hebt, kun je binnen de kortste keren een serieus bedwantsen probleem hebben. Daarom wordt geadviseerd altijd de bedden in hotels goed te controleren op bedwantsen en sporen van hun uitwerpselen. Ook hun indringende zoete geur kan een aanwijzing zijn. En denk niet dat je alleen risico loopt in goedkope hotels. Genoeg reizigers die van het ene hotel naar het andere gaan en hun bedwantsen al eerder ergens hebben opgepikt. Wees daarom altijd alert in een vreemde omgeving met bedden die door meerdere personen gebruikt zijn.

bedwantsen poep