Bedwantsen uitslag

Bedwantsen uitslag en bultjes

Mensen die wakker worden met jeukende, rode bultjes op rug, armen of benen vermoeden meestal niet de aanwezigheid van bedwantsen. Veel eerder worden muggen als boosdoeners aangewezen of denken mensen aan een bepaald soort uitslag. Een allergische reactie op iets wat ze gegeten hebben of warmte uitslag na een zwoele nacht. Toch komt bedwantsen uitslag tegenwoordig steeds vaker voor. Of liever gezegd, bedwantsen beten, want dat is wat de uitslag eigenlijk is. Een bedwants voedt zich met menselijk bloed en injecteert tegelijkertijd een antistollingsmiddel, dat het lichaam niet herkent. Als natuurlijke reactie hierop maakt je lijf histamine aan en dit zorgt voor de jeuk.

Wat zijn bedwantsen eigenlijk?

Voor veel mensen zijn bedwantsen (gelukkig) een onbekend fenomeen. Helaas kan daar verandering in komen nu de bedwants voor het eerst sinds decennia weer aan een opmars is begonnen. De bedwants is een parasitair insectje dat leeft van het bloed van mensen en soms ook van dieren. Dit insect behoort tot de familie der wantsen en is sinds 1785 in de wetenschap bekend. Overdag kunnen zij zich goed schuilhouden, vooral op slaapplekken, zoals bedden, matrassen en (slaap)banken. ‘s Nachts wordt de bedwants actief en gaat hij op zoek naar een gastheer, met wiens bloed hij zich kan voeden. Eerder schreven we al hoe een bedwantsen beet er uit ziet.

Hoe herken je een bedwants?

Omdat de bedwants niet zo vaak gezien wordt, is hij voor velen een onbekend insect. Toch kun je hem aan een aantal karakteristieke eigenschappen duidelijk herkennen. Zo heeft de bedwants een lijf dat ovaal van vorm en plat is. Aan zijn kop heeft hij een klein snuitje, waarmee hij zijn prooi steekt. Op zijn rug zitten haartjes in horizontale rijen, waardoor de bedwants gestreept lijkt. Met zijn korte pootjes kan hij wel snel lopen, maar niet springen. Zijn vleugels zijn niet meer dan twee kleine bijna onzichtbare flapjes bij zijn halsschild en kan hij niet gebruiken. Een bedwants vliegt dus niet. Qua kleur is hij roodbruin tot bruin en na de maaltijd zelfs donkerbruin. 

bedwants symptomen

Waardoor worden bedwantsen aangetrokken?

Lichaamswarmte, kooldioxide en verschillende andere stoffen in je lijf hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht op bedwantsen. Zij hebben sensoren, die hen zonder veel moeite naar een smakelijke prooi kunnen leiden. Er zijn ook bepaalde geuren die het kennelijk goed doen als lokaas voor bedwantsen, zoals groene munt olie en koriander. Onderzoek wijst uit dat bedwantsen een voorkeur hebben voor donkere kleuren en eerder zullen toehappen op een zwart dan op een wit oppervlak. Overigens zegt dit niet, dat je veilig bent voor bedwantsen beten als je onder witte lakens slaapt. Er is alleen getest waar ze eerder toehappen, maar bij gebrek aan beter zullen ze zich ook op witte oppervlakken tegoed doen aan een lekker bloedhapje.

Bedwantsen uitslag: waaraan herken je de beet?

Bedwantsen beten zijn niets meer en niets minder dan rode bulten of zwellingen, die behoorlijk kunnen jeuken. Daarmee lijken ze veel weg te hebben van muggenbulten, maar bedwantsen beten jeuken meestal veel erger en ook veel langer. Het kan echt wel dagen duren voordat dat over is. Over het algemeen trekken de bulten ook pas na een dag of 10 weg. Naast zwellingen en jeuk wordt een bedwantsen beet ook vaak getypeerd door een patroon van rijen. Dit heeft als oorzaak dat een bedwants regelmatig gestoord wordt tijdens de maaltijd, los laat en dan vlak ernaast weer verder gaat.  

bedwantsen beet herkennen
Het resultaat van bedwantsen beten op de huid van een mens. Bron: Flickr

Kun je ziek worden van bedwantsen uitslag?

Er zijn behoorlijk wat insecten die ziektes kunnen overbrengen. Iedereen kent de malariamug, het Zikavirus en de door teken overgebrachte Ziekte van Lyme. Maar hoewel ze zich net als deze ziekte verspreidende insectenbroeders met menselijk bloed voeden, kunnen bedwantsen geen ziektes overdragen. Het enige risico dat je loopt bij een bedwantsen beet, is dat je het wondje vanwege de ernstige jeuk open krabt en zo een huidinfectie oploopt. Ook zijn er mensen die een allergische reactie kunnen krijgen door een bedwantsen beet. Bij hen is de uitslag dan zeer ernstig of ze kunnen ademhalingsproblemen krijgen.

Kun je voorkomen dat je gebeten wordt?

Natuurlijk is het bedwantsenvrij houden van je slaapkamer de beste manier om beten en uitslag te voorkomen, maar als je buiten je eigen woning verblijft, bijvoorbeeld tijdens een reis, heb je de situatie niet zelf in de hand. Gelukkig zijn er ook een paar manieren, die het risico dat je door bedwantsen gebeten wordt, verkleinen. Zo kun je nachtkleding dragen die je huid voor het grootste deel bedekt. Bedwantsen hebben namelijk niet de neiging om op je te kruipen op zoek naar een blootliggend plekje en graven meestal ook niet onder kleding.

Een muskietennet dat goed om je bed sluit zou insecten en dus ook bedwantsen op afstand kunnen houden. Eventueel kun je het net ook nog impregneren met een insecten werende, voor mensen niet schadelijke, spray. Verder is het raadzaam om tijdens een verblijf in een risico-hotel een eigen lakenzak te gebruiken. Veel mensen nemen tijdens hun vakantie bedwantsen mee naar huis. Een dergelijke lakenzak is dun en makkelijk mee te nemen en kun je na gebruik goed uitschudden en controleren op eventuele indringers. In ieder geval lig je dan niet met je huid op dubieuze matrassen en smoezelig beddengoed.

Bezoek aan de huisarts vanwege bedwantsen uitslag

Als je twijfelt aan de uitslag van een bedwants op je huid, aarzel dan niet en maak een afspraak met je huisarts. Het is in ieder geval belangrijk om te weten of je ergens allergisch voor bent of dat je te maken hebt met ongedierte in je woning. En zodra je weet wat het is, kan je er misschien ook iets tegen doen. In het geval dat de dokter inderdaad vaststelt dat je gebeten bent door een bedwants, kan hij eventueel iets voorschrijven dat de jeuk en zwellingen tegen gaat. Meestal is dat een zalf met steroïden. Maar over het algemeen is de uitslag met een dag of tien vanzelf verdwenen.

bedwantsen beet
Een groep bedwantsen op de palm van een mensenhand. Bron: Flickr

Bedwantsen en hygiëne

Veel mensen schamen zich als ze denken bedwantsen uitslag te hebben en durven daarom niet bij een dokter langs te gaan. Men associeert ongedierte in huis nog steeds met een slechte (persoonlijke) hygiëne. Voor die mensen is het dan ook een hele stap om hulp in te schakelen. Maar huisartsen weten als geen ander dat bedwantsen zich niet door stofzuigers en fris geurende toiletten laten weerhouden. Als ze eenmaal binnen zijn, nestelen ze zich op een voor hen comfortabel plekje en gaan ze er niet meer vanzelf weg.

In het geval van de bedwants heeft een schoon of vies huis dus niet per definitie iets met hun aanwezigheid te maken. Bedwantsen reizen namelijk mee in je bagage als je in een hotel bent geweest waar ze rondwaren. Dan kan je eigen huis nog zo schoon zijn, één nachtje op een verkeerde locatie en je hebt een probleem. Aangeraden wordt dan ook om (zeker in de goedkopere hotels) eerst goed de bedden te controleren op sporen van bedwantsen alvorens je er in gaat slapen. Zet je bagage niet op de grond neer en als het maar om enkele nachtjes gaat, laat je spullen dan ook bij voorkeur in je gesloten koffer zitten. Bedwantsen kunnen maanden zonder eten en kunnen zich makkelijk verspreiden door mee te liften met argeloze reizigers in treinen, vliegtuigen en auto’s.

Bedwantsen bestrijden: welke methode is effectief?

Helaas zijn veel bedwantsen en ander ongedierte inmiddels resistent geworden tegen een groot aantal van de reguliere bestrijdingsmiddelen. Daardoor werd men gedwongen naar een andere manier te zoeken om de bedwantsen te verdelgen. De laatste jaren wordt er vooral gebruik gemaakt van de zogenaamde hittebehandeling. Dit is een methode waarbij de door bedwantsen besmette ruimte verwarmd wordt tot een temperatuur van minimaal 55 graden. Voor bedwantsen, hun eitjes en de nimfen, die uit de eitjes komen, is deze temperatuur dodelijk. Deze methode blijkt zo effectief te zijn, dat bedrijven die de bestrijding op deze manier uitvoeren niet bang zijn om garantie te geven op het resultaat.

Het bestrijden van bedwantsen door middel van een hoge temperatuur heeft, mits natuurlijk uitgevoerd door een professioneel en ervaren bedrijf, een afdoende resultaat. Met slechts één behandeling ben je gelijk van je bedwantsen af. Omdat veel ongediertebestrijders 7 dagen per week werken en vaak binnen 24 uur kunnen reageren, hoef je echt niet lang met je bedwantsen probleem te blijven zitten. Het is al helemaal niet nodig om eerst zelf te proberen de bedwantsen te bestrijden. Door onkunde en onwetendheid kan je het probleem onbedoeld alleen maar groter maken.

Voorkom bedwantsen uitslag

Op internet zijn veel bedrijven te vinden die je op professionele wijze van ongedierte in huis af helpen. Ook mensen die last hebben van de aanwezigheid van bedwantsen, kunnen snel worden geholpen. Er is altijd wel een vakkundig bedrijf bij jou in de buurt en meestal kunnen ze ook direct in actie komen. Een probleem dat hardnekkig en onaangenaam kan zijn, is met hulp van een professional binnen enkele dagen geheel op te lossen. Aarzel dus niet om advies te vragen aan mensen die weten waar ze het over hebben. Ongedierte kun je in alle gevallen maar beter kwijt dan rijk zijn.

FAQ

Most frequent questions and answers

De bultjes die achterblijven na de beet van een bedwants kunnen tot 14 dagen lang blijven jeuken. Geen prettig vooruitzicht, maar uiteraard verschilt het enorm per persoon. De jeuk is voor de meeste mensen wel erg vervelend, maar kan ook snel weer verdwijnen. Na een paar weken gaan de bultjes ook weg en er blijven geen littekens achter.

De beet van een bedwants is in principe ongevaarlijk. Een bed bug draagt geen ziektes met zich mee en kan je niet besmetten. Wel kan het erg gaan jeuken of zelfs een allergische reactie verschijnen. Probeer vooral niet te krabben. Huismiddeltjes van de drogist, zoals DEET, helpen in het algemeen niet tegen bedwantsen.

De levenscyclus van een bedwants is circa 6 tot 12 maanden. In die periode hoeven ze zich niet vaak te voeden. Na 6 weken kan een bedwants al geslachtsrijp zijn.

Meestvoorkomend is dat je de bedwants na een vakantie meeneemt in je kleding of koffer. Dat kan al gebeuren als je op doorreis bent en niets hebt gemerkt van de bedwants. Voor mensen die in rijtjeshuizen of apprtementen wonen kunnen de bedwantsen ook via een buur in je woning terechtkomen. Ook moet je altijd erg opletten bij het aanschaffen van tweedehandsspullen, zoals meubels en kleding.

In principe is het niet nodig te behandelen, omdat een bedwants geen ziektes met zich meedraagt. Enkel in geval van een heftige allergische reactie en het openkrabben van de bultjes (niet doen!) is het verstandig contact op te nemen met je huisarts. De behandeling verschilt dan per persoon.