Bedwantsen herkennen

Hoe herken je een bedwants en bedwants eitjes?

De meeste mensen die te maken krijgen met bedwantsen, of bed bugs, hebben in eerste instantie geen idee om welk insect het gaat. Ze kunnen wakker worden met rode bultjes, die in de loop van de dag behoorlijk gaan jeuken en denken dat er muggen in huis zijn. In het geval van mensen met huisdieren wordt bij het verschijnen van de eerste lichamelijke symptomen meteen aan een vlooienplaag gedacht. Omdat bedwantsen zich over het algemeen overdag niet laten zien, zorgt het ontbreken van visuele bevestiging ervoor, dat de aanwezigheid van de bloedzuigende parasiet vaak lange tijd niet wordt opgemerkt. Tot het een gemene plaag geworden is, die met spoed moet worden aangepakt. Op deze pagina lees je hoe je bedwantsen kan herkennen, hoe je bedwants eitjes kan onderscheiden en het verschil tussen bedwantsen en een bedvlo.

Bedwants eitjes herkennen

Voordat je de bedwants kunt zien zal je eerst de eitjes moeten herkennen. Als je nooit een eitje van een bedwants hebt gezien zal je denken dat het eitje van een bedwants een wit stofje of een kruimeltje koek is. Het kan op je bank liggen, op je aanrecht en in eerste instantie weet je niet dat het om de eitjes van de bedwants gaat. Veel mensen ontdekken de bedwants dan ook pas als deze groter is en dan ben je in veel gevallen al erg laat om de bedwants te bestrijden. Doordat de eitjes van de bedwants bijna niet te zien zijn zou je een loep moeten aanschaffen om goed te zien of je met bedwants eitjes te maken hebt.

Als je eenmaal weet dat je eitjes van een bedwants in je huis hebt dan heb je een groot probleem. De eitjes zijn namelijk zo klein dat als je ze ontdekt op je kleding je ze heel snel verspreid door je hele huis. Het beste kun je de kleding meteen in een zak doen en deze zo vervoeren naar je wasmachine. Je zult de kleiding op 60 graden moeten wassen om de bedwants te bestrijden. Nu kan je natuurlijk niet al je kleding op 60 graden wassen, daarom zul je de kleding ook 48 uur kunnen invriezen op een temperatuur van minimaal -20 graden. Als je enkele kleding stukken moet invriezen dan kan je deze in een plasticzak in je eigen vriezer leggen. Heb je veel kleiding in te vriezen dan kan je bij de ongediertebestrijder jouw kleiding laten invriezen. Je betaalt hiervoor gemiddeld 2 euro per kilo.

bedwantsen en bedwantsen eitjes herkennen
bedwantsen, bedwantsen nymphen en bedwantsen eitjes herkennen. Bron: Quora

Bedwantsen herkennen: uiterlijke kenmerken

De bedwants is een kruipend insect met 6 poten onder een plat en breed lijf.  Een ovale vorm met rijen kleine donkere haartjes op zijn achterkant, waardoor het lijkt of hij strepen heeft. Een volwassen bedwants wordt gemiddeld ongeveer 6 mm lang, maar je kunt ook uitschieters van bijna een centimeter tegen komen. De kleur van een volgroeid exemplaar is roodbruin. Of donkerbruin als hij zich net tegoed gedaan heeft aan het bloed van zijn slachtoffer. Jonge bedwantsen zijn lichter van kleur en hebben nog niet de karakteristieke strepen. Deze uiterlijke kenmerken krijgen ze pas na een aantal keer te zijn verveld.

Bedwantsen herkennen: de geur

Bedwantsen hebben zogeheten stinkklieren, waarmee ze een opvallende geur produceren. Mensen kunnen deze geur alleen waarnemen als er een flink aantal bedwantsen in een afgesloten ruimte aanwezig zijn. De geur is doordringend te noemen en wordt omschreven als zoet en olieachtig. Op het moment dat je deze geur kunt waarnemen, is het stadium dat je de bedwantsen zelf kunt bestrijden echter al lang gepasseerd. Toch is deze geur niet voor iedereen moeilijk te vangen. Honden hebben een reukvermogen dat veel krachtiger is, dan die van de mens. Zij kunnen dan ook worden getraind en ingezet als opspoorders van bedwantsen.

Scherpe, natte neuzen

Mensen kunnen de geur van bedwantsen misschien alleen opmerken als het er heel veel zijn. Een hond heeft er in principe maar één bedwants voor nodig. Er zijn dan steeds meer professionele ongediertebestrijders, die de speurderskwaliteiten van honden inzetten. Daarmee heb je een garantie van maar liefst 96 procent dat een bedwants wordt gevonden. Honden kunnen zelfs bedwantsen ruiken, die zich verscholen hebben in of onder een matras. Kort gezegd; er is dus geen ander zoogdier dat bedwantsen zo goed kan herkennen als een hond.

Meestal in je bed

Ze heten niet voor niets bedwantsen. Deze kleine parasieten, die zich voeden met bloed doen dat het liefst in je bed. Ze worden aangetrokken door lichaamswarmte en uitgeademde zuurstof en kunnen ze ‘s nachts in het donker  ongestoord hun gang gaan. Omdat ze met hun steeksnuit niet alleen een antistollingsmiddel in je lijf spuiten, maar ook een soort verdoving, voel je de beet van een bedwants niet. Onbewust zal je je misschien omdraaien, waardoor de wants even loslaat, maar zodra je weer stil ligt, bijt het diertje zich weer vast.

Voedingsgewoonten van een bedwants

Als het moet, kunnen volgroeide bedwantsen wel een paar maanden zonder eten. Als de omstandigheden het toelaten, eten ze iedere week een maaltijd van bloed. Hun schuilplaats verlaten ze alleen voor voedsel en zelfs dan lijken ze nog niet heel veel moeite te doen. Ze zullen bijvoorbeeld niet op je lichaam klimmen, maar lopen rond door je bed en bijten je alleen op de plaats waar jij contact maakt met het matras. Als ze hun steeksnuit hebben geïnjecteerd, eten ze ongeveer 5 tot 10 minuten. Daarna zitten ze vol en keren ze terug naar hun verstopplek.

Bedwantsen herkennen: sporen op je lijf en in je huis

Om bedwantsen te herkennen is je eigen lichaam misschien wel de beste raadgever. De sporen op je lijf van een bedwantsen beet kunnen best kenmerkend zijn als je weet waar je op moet letten. Door het vastbijten, gestoord worden, loslaten en vervolgens weer vastbijten, ontstaat er vaak een rijtje van bedwantsen beten. Meestal zijn het er een stuk of drie, die ook wel als ontbijt, lunch en diner worden aangeduid. De jeukende zwellingen, die ook wel als rode bultjes kunnen worden omschreven hebben geen puntje in het midden, zoals wel het geval is bij een muggenbult. Ook het soms optredende branderige gevoel is iets dat je wel bij bedwantsen, maar niet bij muggen of vlooien ziet.

Omdat bedwantsen eigenlijk altijd ‘s nachts actief zijn, kun je last hebben van dit ongedierte zonder er ook maar één ooit te hebben gezien. Toch zijn er wel degelijk zichtbare sporen in je huis te vinden, als je er bewust naar zoekt. Als je te maken hebt met een serieuze bedwantsenplaag, dan zitten er ongetwijfeld sporen van bedwantsen uitwerpselen in je bed, tussen de lakens of op je matras. Dit zijn zwarte puntjes, die zo klein zijn als de punt van een speld en dus moeilijk met het blote oog te zien zijn.

Lichtbruine velletjes

Ook kun je her en der bijna doorzichtige, lichtbruine velletjes aantreffen van een nimf. Dat is een onvolwassen bedwants, die een aantal keren vervelt voordat hij de uiterlijke kenmerken van een volgroeide bedwants heeft. De eitjes van een bedwants zien er uit als minuscule rijstkorreltjes en liggen vaak in groepjes bij elkaar. Wanneer je zoekt naar dit soort bewijzen van aanwezige bedwantsen, is het raadzaam vooral in en rond je bed te kijken. Niet alleen op de grond en onder het matras, maar ook naar kieren tussen de plinten, scheuren in het stucwerk of schuilplekjes achter een stukje loslatend behang.

Bedwants vs bedvlo

Als je nog nooit eerder met één van beide te maken hebt gehad, kan het best lastig zijn om een bedwants van een bedvlo te onderscheiden. Vlooien kunnen zich namelijk ook in bedden ophouden. Zij zoeken immers warme plekken, waar ze zich aan het bloed van een gastheer tegoed kunnen doen. Op dat punt is er dus wel degelijk een overeenkomst met de bedwants. Het verschil zit hem echter daar in, dat er geen echte bedvlooien bestaan. Vlooien in je bed zijn gewone vlooien, die daar toevallig terecht gekomen zijn. Bijvoorbeeld doordat je je hond of kat bij je op bed laat slapen.

De uiterlijke kenmerken van een vlo verschillen ook behoorlijk van die van een bedwants. Hun kleur is misschien aardig hetzelfde, maar de vlo is beduidend kleiner dan de bedwants. Bovendien heeft een vlo veel langere poten en kan hij gemakkelijk wegspringen. Een bedwants is juist een snelle loper en springt niet. Hij klimt met gemak tegen een wand of plafond op en verdwijnt vervolgens in een kier of spleet.

bedwants

Zelf bedwantsen bestrijden

Zodra je eenmaal bedwantsen herkend hebt, moet je meteen in actie komen om ze te bestrijden. Een professionele ongediertebestrijder kan het snel en effectief voor je doen, maar sommige mensen proberen het eerst liever zelf. Dat zal vooral te maken hebben met een zekere schaamte omdat men denkt dat ongedierte in huis toch vaak een gevolg is van slechte persoonlijke hygiëne en niet goed schoonmaken. Een bedwants die meereist in je koffer, trekt zich daar echter niets van aan en kan overal landen. Bestrijden met een residueel werkend middel werkt het beste, maar moet wel heel zorgvuldig gebeuren. Neem altijd de veiligheidsvoorschriften in acht die geadviseerd worden bij het gebruik van een dergelijk middel. Zorg ook voor een gasmasker en lucht de ruimte goed na de behandeling. Controleer na een aantal weken of er echt geen bedwantsen meer actief zijn en herhaal zo nodig het verdelgingsproces. Wil je zeker weten dat je in één keer van alle bedwantsen af bent, went je dan tot een ervaren verdelger.