Bedwantsen bestrijden

Bedwantsen bestrijden

Bedwantsen zijn een plaag, die de laatste jaren steeds vaker voorkomt. Het kleine beestje behoort tot de parasitaire insecten, die zich voeden met menselijk of dierlijk bloed. De bedwantsen danken hun naam aan de plaats waar ze het meeste voorkomen, namelijk in en rond het bed. Omdat ze zich goed kunnen verbergen in lakens en matrassen zijn de bedwantsen soms niet goed zichtbaar en vaak moeilijk te bestrijden. Om te voorkomen dat de plaag zich door de rest van je huis uitbreidt, is het belangrijk om zo snel mogelijk een professionele bestrijder in te schakelen, die de wantsen kan uitroeien. Op deze pagina lees alles over bedwantsen bestrijden.

Lees ook op onze blog 10 tips met natuurlijke bestrijding, of 5 tips voor kleding in de vriezer.

Bestrijden: de opmars van de bedwantsen

Decennia geleden waren bedwantsen een veelvoorkomend soort ongedierte. Dankzij het gebruik van bestrijdingsmiddelen als DDT en blauwzuur is de aanwezigheid van bedwantsen vanaf de Tweede Wereldoorlog sterk afgenomen. Inmiddels worden deze middelen vanwege de gezondheidsgevaren voor mens en dier niet meer gebruikt. Tot enkele jaren terug leek de bedwants niet meer voor te komen in Nederland, maar dat is de laatste jaren veranderd. Doordat we tegenwoordig steeds reislustiger zijn en overal ter wereld op plekken komen, waar het niet zo nauw genomen wordt met de hygiëne, verspreiden de bedwantsen zich razendsnel. En daar helpen we zonder het te weten zelf aan mee.

Bedwantsen komen het meeste voor in hotels en hostels. Daar worden de bedden door meerdere mensen beslapen. Zeker in de goedkope sector worden de bedden niet na elk verblijf (goed) verschoond voor de volgende gast. Bedwantsen die eenmaal hun intrek hebben genomen in beddengoed of matras zijn er bijna niet meer uit te krijgen. Toeristen die in deze bedden slapen hebben het vaak niet eens in de gaten. Ze delen hun bed met deze parasieten en nemen ze ongemerkt mee naar huis via kleding en bagage. De ongewenste souvenirs worden pas ontdekt als het al te laat is.  

Bedwantsen bestrijden: aanwezigheid vaststellen

Om zeker te weten dat je last hebt van bedwantsen zal je eerst hun aanwezigheid moeten vaststellen. De rode zwellingen op je huid, die ontzettend kunnen jeuken, zijn zeker een aanwijzing, maar er zijn meerdere insecten die deze kunnen veroorzaken. De afwezigheid van een rood puntje in het midden van het bultje is kenmerkend voor een beet van de bedwants. Ook de plaats van de beten zijn goede indicaties. Bedwantsen bijten voornamelijk op plekken, die bedekt zijn tijdens het slapen en dan lijken ze nog een voorkeur te hebben voor de benen.

Ook de hoeveelheid bultjes valt op net als het patroon waar ze zich in bevinden; meestal zijn het meerdere rode plekjes en dan vlak bij elkaar. Vaak zelfs in een rijtje van 3. Maar de meeste zekerheid krijg je uiteraard na een visuele waarneming. Bedwantsen zijn erg goed in verstoppen, maar laten, weliswaar minieme, sporen achter. Zwarte stipjes zo klein als speldenpuntjes zijn uitwerpselen. Deze kunnen ook van vlooien zijn, maar dat je ongenode gasten in huis hebt, weet je dan alvast zeker. Ook kleine bloedvlekjes op je hoeslaken of beddengoed geven de aanwezigheid van een parasiet aan.

bedwantsen en bedwantsen eitjes herkennen

Bedwantsen bestrijden: zo snel mogelijk

Bedwantsen zijn eigenlijk kleine onderkruipsels van zo’n 5 tot 6 millimeter lang met een plat schild. Ze hebben zes poten en een kenmerkend patroon van strepen op hun rug. Door hun platte schild kunnen ze gemakkelijk overal in en onder kruipen. Zelfs stopcontacten kunnen als geschikte schuilplaats fungeren. Scheuren in de wand zijn ook een vaak gebruikte plek en geven de bedwants zijn bijnaam ‘wandluis’. Een beetje misleidend wellicht, omdat bedwantsen absoluut niet verwant zijn aan luizen. Eigenlijk kun je pas met zekerheid zeggen dat je last hebt van bedwantsen als je ze met eigen ogen hebt gezien.

Bedwantsen moet je zo snel mogelijk bestrijden. Vrouwelijke exemplaren kunnen in hun leven wel 200 eitjes leggen, dus voor je het weet, kun je te maken hebben met een heuse plaag. Hoewel bedwantsen zich voornamelijk in en rond het bed bevinden, moet de hele ruimte gedesinfecteerd worden. Beddengoed zou je eventueel zelf nog kunnen aanpakken door het te wassen op 60 graden, een temperatuur die bedwantsen niet overleven. Dan moet je wel heel voorzichtig zijn om de beestjes niet door je hele huis te verspreiden. Lakens direct van het bed in een plastic (vuilnis)zak doen en deze pas in de wasmachine weer uitpakken, is het veiligst.

Ongediertebestrijding

Voor de rest van je slaapkamer heb je de ongediertebestrijding nodig. Zelf bedwantsen bestrijden is bijna onmogelijk. Als leek heb je niet altijd in de gaten op welke plekken deze insecten zich kunnen bevinden en heb je ook niet de juiste middelen om ze uit te roeien. Het loont daarom zeker het geld en de moeite om voor deze vervelende klus een professional in te schakelen. Een expert heeft de juiste ervaring om de beestjes te vinden en ze te verwijderen of te bestrijden. Tegenwoordig worden hiervoor uiteraard alleen middelen gebruikt, die de volksgezondheid niet in gevaar brengen.

Bedwantsen bestrijden: met hitte

Een moderne methode om de bedwantsen te lijf te gaan, is een hittebehandeling. Bij deze behandeling wordt de ruimte, waarin de bedwantsen zich bevinden, verhit tot een temperatuur van 60 graden Celsius. Dit is voldoende om de bedwantsen te doden. Bovendien kunnen ook de jonge wantsen, de nimfen, en de eitjes deze temperatuur niet overleven. In de meeste gevallen is één behandeling voldoende om je van het bedwantsenprobleem af te helpen. Bovendien worden er bij deze methode geen schadelijke insecticiden gebruikt, is het snel en veilig en wordt er geen schade toegebracht aan je huis of inboedel.

bedwants
een bedwants herkennen van dichtbij

Bedwantsen bestrijden: met insecticiden

Je kunt ook insecticiden gebruiken om bedwantsen te doden. Insecticiden zijn chemische bestrijdingsmiddelen en hebben diverse nadelen. Eén van de belangrijkste dingen die je je moet realiseren bij het gebruik van insecticiden is dat ze niet alleen voor de betreffende insecten, maar ook voor andere dieren en zelfs mensen schadelijk kunnen zijn. Ze zijn als het ware aselectief en werken niet alleen tegen de insecten waartegen ze worden ingezet, maar ook tegen alle andere soorten die ermee in aanraking komen. Een effectief, maar gevaarlijk goedje dus, dat je beter in de handen van de professionele ongedierte bestrijder kan laten. Lees ook op onze blog 10 tips met natuurlijke bestrijding, of 5 tips voor kleding in de vriezer.

Voorkomen van bedwantsen is nog beter

Beter dan bestrijden, is natuurlijk bedwantsen in huis voorkomen. Er zijn bepaalde dingen die je kunt doen om de kans op besmetting met een bedwantsenplaag zo klein mogelijk te maken. Pas bijvoorbeeld goed op bij de aanschaf van tweedehands meubels, zoals bedden en banken. Controleer ze eerst op ongewenste gasten en behandel ze eventueel preventief voor je ze in je huis neerzet. Stofzuig regelmatig en zorg dat scheuren in behang en wanden gerepareerd worden. Reageer direct op de eerste aanwijzingen dat er ongedierte in je huis zit en maak er meteen werk van ze op te ruimen of dit te laten doen door een ervaren bedrijf.

Controleer altijd het bed voor je er in gaat slapen. Kijk goed onder het kussen, in het sloop, onder de lakens, bij het voeten- en hoofdeinde. En vergeet ook niet op, onder en in de naden van het matras te kijken. Zoek naar kleine zwarte puntjes (uitwerpselen) of minuscule bloedvlekjes die de aanwezigheid van bedwantsen zouden kunnen verraden. Zet je koffer of rugzak niet op de grond, maar op een daarvoor bestemd rek, als het aanwezig is. Blijf je maar één of twee nachten, haal dan niet al je kleren uit je koffer, maar laat ze veilig opgeborgen zitten. Gooi bij thuiskomst meteen je kleding in de was en maak je koffer buiten schoon.

 

Veelgestelde vragen

Wat te doen tegen bedwantsen in huis?

Naast professionele bestrijding (duur) en doe-het-zelf-hulpmiddelen (goed gebruiken) is het ook belangrijk om goed stof te zuigen. Wees daarbij vooral extra grondig bij het bed, de naden van de matras en meubels. Juist de moeilijk bereikbare plekken zijn belangrijk om extra aandacht aan te besteden. Let op: stofzuigen is effectief en belangrijk; maar doe het altijd in combinatie met bestrijdingsmiddelen. Bedwantsen verstoppen zich op de kleinste plekken en gaatjes, dus 100% resultaat heb je nooit met de stofzuiger.

Wat moet je doen als je bedwantsen hebt?

Zorg ervoor dat je je kleding in een vuilniszak stopt en was je kleren op minstens 60 graden. Afhankelijk van hoe groot de schade al is: schakel een professional in (duur en effectief), of koop bestrijdingsmiddelen zoals stoomreinigers. Als u ook bent gebeten; krab niet aan de bultjes, deze gaan na verloop van tijd vanzelf weer weg.

Waar zitten bedwantsen verstopt?

Een eenduidig antwoord is daar niet op te geven, omdat dit per situatie verschilt. Wat vaak voorkomt is dat de bedwantsen zich verstoppen in de naden van het matras, achter of rondom een hoofdbord, tussen lattenbodem, in nachtkastjes of in de gaten en spleten in de muur en vloer rondom het bed. Goed reinigen met een stofzuiger helpt, maar 100% van de bedwantsen zul je er niet mee kunnen vinden of vangen.

Hoe weet je of je last hebt van bedwantsen?

Vaak is het eerste signaal voor mensen de bultjes die ze zien verschijnen na een beet. Het is echter wel zo dat dit erg lijkt op een muggenbult, waardoor je het de eerste keer misschien niet meteen aan een bedwants denkt. Maar er zijn meer sporen te herkennen, vooral in en rondom je bed. Bedwants-eitjes (wit, klein en ovaal), bedwants-uitwerpselen (rood tot zwart) of de  verveillingshuid. Ook kan je ze ruiken, maar dan zijn het vaak al grote aantallen. Bedwantsen scheiden een wat zoete geur af, die soms met de geur van amandel wordt vergeleken.