Bedwantsen beet

Bedwantsen voeden zich met het bloed van mensen en soms ook met dat van dieren. Een bedwantsen beet herkennen, gaat soms nog niet altijd makkelijk. Omdat de insecten zich overdag goed schuil kunnen houden, zou het best zo kunnen zijn, dat je nog nooit één bedwants gezien hebt in je huis of in je slaapkamer. Wanneer je dan een keer wakker wordt met een rood, jeukend bultje op je arm of been, zal je in eerste instantie misschien aannemen dat het om een muggenbult gaat en niet direct aan bedwantsen denken. Toch kan dit een gevaarlijke aanname zijn. Een bedwantsen populatie kan zich namelijk in korte tijd tot grote proporties uitbreiden. Dus als je niet tijdig actie onderneemt, zit je voor je het weet binnen de kortste keren opgescheept met een ware plaag. Eerder schreven we al hoe je een bedwants kan herkennen, maar de beste herkenning zit hem misschien wel in de beet van een bedwants. 

Bedwantsen beet herkennen

Zoals gezegd zijn bedwantsen beten vaak zichtbaar als kleine rode bultjes, die behoorlijk kunnen jeuken. Je hebt in dit geval last van bedwantsen uitslag. Maar, omdat bedwantsen tot een paar jaar geleden in ons klimaat eigenlijk helemaal niet meer voorkwamen, zal je niet meteen denken dat je met een bedwants te maken hebt. Omdat het veel aannemelijker is, dat er een mug in huis is, gaan de meeste mensen daar dan ook als eerste van uit. Pas als er meerdere bultjes of rode vlekjes te zien zijn en er nergens een mug te bekennen is, gaan ze misschien vermoeden dat er een andere boosdoener actief is. Dan nog kunnen er verschillende oorzaken zijn voor de uiterlijke symptomen, maar als je weet waar je op moet letten, kun je een bedwantsen beet wel degelijk herkennen.

bedwantsen beet
Een groep bedwantsen op de palm van een mensenhand. Bron: Flickr

Kenmerken van een bedwantsen beet

Bedwantsen zijn kleine parasitaire insecten, die leven op bloed. Dat kan bloed van mensen zijn, maar ook van huisdieren, zoals honden. Met zijn kleine steeksnuit zuigt de bedwants het bloed uit zijn slachtoffer. Door de beet ontstaat er een rood vlekje of bultje op de huid. De bedwantsen beet lijkt op het eerste gezicht veel overeenkomsten te vertonen met een muggenbult of een vlooienbeet, maar er zijn wel degelijk een paar verschillen. Bij een muggenbult en vlooienbeet zie je in het midden een klein puntje zitten, waar de mug of vlo je geprikt heeft. Bij een bedwantsen beet zie je dat meestal niet. 

Bedwantsen beet: jeuk en zwellingen

Als je gebeten bent door een bedwants heb je vaak ontzettende jeuk en zwellingen op de plek van de beet. Dit is een reactie van je lichaam op het speeksel dat de bedwants injecteert. Daarin zit een antistollingsmiddel, dat niet door ons lichaam herkend wordt. Daarom maakt het histamine aan en dat veroorzaakt de jeuk. Overigens hoeft de jeuk niet direct te ontstaan, maar het kan wel dagen aanhouden. Het grootste gevaar van een bedwantsen beet is dan ook, dat je door te krabben je huid open haalt een de kans loopt op infecties. Op deze pagina kan je meer vinden over de symptomen van de beet van een bed bug.

Let op de plaats van de beet

De plaats van de beet kan ook een belangrijke indicatie zijn dat je bedwantsen hebt. Omdat de beestjes in je bed actief zijn en zich daar verstoppen tussen de lakens of in het matras, heb je juist bultjes op plaatsen die ‘s nachts bedekt zijn. Vooral benen zijn bij de bedwants favoriet. Muggen daarentegen prikken juist meestal op onbedekte lichaamsdelen. Bovendien liggen muggenbulten verspreid over je huid, terwijl bedwantsen beten vaak vlak naast elkaar zitten in een rijtje of geclusterd rondom een centraal punt. De reden hiervoor is dat een bedwants zich zo lang mogelijk aan één stuk door voedt. Wanneer hij gestoord wordt, bijt hij opnieuw en dat is dan meestal vlak naast de eerste beet.

Aanwijzingen in je bed

Bedwantsen zijn kleine insecten, maar toch ook niet zo klein dat ze niet met het blote oog waargenomen kunnen worden. Het probleem is alleen, dat ze klein en plat genoeg zijn om zich te verstoppen en in kieren en spleten te kruipen, waardoor je ze niet ziet. Toch kun je in je bed wel aanwijzingen vinden, dat ze er zijn. Als je kijkt, zou je kleine zwarte stipjes moeten kunnen zien ter grootte van een speldenprikje. Dat zijn uitwerpselen. Daarnaast kunnen de wondjes op je lichaam minuscule bloedplekjes op je lakens achter laten. Uiteraard kan de kleur van je beddengoed deze ontdekkingen bemoeilijken.

Effecten van een bedwantsen beet

Bedwantsen beten zijn niet bij iedereen direct zichtbaar. Mensen reageren verschillend op beten van de bedwants. De bultjes kunnen zich direct of pas dagen later openbaren. De beten kunnen duidelijk of juist niet of nauwelijks zichtbaar zijn. Dat heeft te maken met de gevoeligheid van je immuunsysteem. Helaas zijn er ook mensen, die zelfs een allergische reactie van een bedwantsen beet kunnen krijgen. En omdat ieder mens anders is, kan het best zo zijn, dat er bij twee mensen die hetzelfde bed delen, verschillende reacties optreden in een van elkaar afwijkend tijdsverloop.

Een beet van het soort bedwantsen dat bij ons voorkomt, heeft geen schadelijke effecten voor onze gezondheid. Muggen kunnen ernstige ziektes als malaria, gele koorts of het Zika virus overbrengen. Teken staan bekend om de Ziekte van Lyme, waarmee ze mensen kunnen infecteren. Maar bij bedwantsen is dit gelukkig niet het geval. Zij zijn niet schadelijk voor de gezondheid al kan een bedwantsen beet wel andere vervelende gevolgen hebben. De jeukende zwellingen zijn uiteraard wel heel vervelend en zeker als je meerdere beten hebt, kan het er ook heel naar uit zien. Het enige gezondheidsrisico dat bedwantsen kunnen veroorzaken, zijn huidinfecties doordat mensen vaak zonder het zelf in de gaten te hebben de bultjes met vieze nagels open krabben. Het beste advies is dan ook om niet aan de plekjes te komen.

bedwantsen beet herkennen
Het resultaat van bedwantsen beten op de huid van een mens. Bron: Flickr

Bescherming tegen een bedwantsen beet

Wetenschappelijk onderzoek aan de Universiteit van Sheffield heeft aangetoond dat een behaarde huid soms enige bescherming kan bieden tegen bedwantsen beten. Vrijwilligers die zich voor het onderzoek lieten bijten, werden op hun armen deels behaard gelaten en deels geschoren. De bedwantsen beten sneller in de gladde, geschoren huid dan in het deel dat behaard was gebleven. Bovendien konden de proefpersonen de bedwantsen tussen de haartjes eerder voelen en ze tijdig wegvegen. Helaas is beharing geen garantie dat je niet zal worden gebeten. Het doet hooguit iets langer voor een bedwants zich aan jouw bloed tegoed doet.

Behandeling van een bedwantsen beet

Hoewel een bedwantsen beet dus niet schadelijk is, kan deze wel veel last geven. De jeukende, rode zwellingen, die in sommige gevallen ook branderig aanvoelen, kunnen behoorlijk wat irritatie opwekken. Als de jeuk voor jouw gevoel ondraaglijk wordt en je de neiging tot krabben nog maar moeilijk kunt onderdrukken, dan kun je hier iets tegen doen. Er zijn verschillende huismiddeltjes die je kunt proberen om daarmee de jeuk te verminderen. Deppen met citroensap of insmeren met Aloë Vera zijn daar twee voorbeelden van. Mocht dit niet afdoende zijn, dan zou je bij je huisarts langs kunnen gaan voor een ander recept.

Steroïden op recept

Voor mensen die een ernstige reactie hebben op de bedwantsen beten kan een bezoek aan de huisarts noodzakelijk zijn. De huisarts kan eventueel steroïden voorschrijven ter behandeling. Steroïden zitten in hydrocortisonencreme en in cortisonen. Deze crème of zalf bevat hormonen en vermindert de jeuk en eventuele ontstekingen. Omdat het een middel is dat je maar voor korte tijd mag gebruiken, is het alleen op recept verkrijgbaar. In verreweg de meeste gevallen gaan de vervelende bijwerkingen van de beten echter binnen een aantal dagen vanzelf weg. Uiteraard is het wel essentieel dat de bedwantsen in je huis dan ook zijn aangepakt, anders begin je weer van voor af aan.

Weg met de bedwantsen!

Het is erg belangrijk dat je direct werk maakt van de bestrijding van bedwantsen in je huis en slaapkamer. Behandeling van de beten heeft niet zoveel zin, als de oorzaak niet wordt aangepakt. Je zal dan keer op keer opnieuw gebeten worden. Bovendien kan een enkele bedwants al snel uitgroeien tot een hele plaag. Laat daarom zo snel mogelijk een ongediertebestrijder komen om je huis en in het bijzonder je slaapkamer bedwantsenvrij te maken. Er zijn verschillende methoden om dit voor elkaar te krijgen. De bekendste zijn een behandeling met een bestrijdingsmiddel en met warmte. In dat laatste geval wordt je slaapkamer tot 60 graden verwarmd, wat de bedwantsen niet zullen overleven. Zelf aan de slag gaan, heeft over het algemeen niet zoveel effect en kan de bedwantsen juist door je huis verspreiden.

Veelgestelde vragen over bedwantsen beten

Alles wat je nog niet wist over de bedwants beet

Hoe lang jeukt een bedwantsen beet?

Uiteraard verschilt het per persoon en is de één er gevoeliger voor dan de ander. Maar wat zeker is: de jeuk is flink, vergelijkbaar met een muggenbult. Maar waar een muggenbult vaak na een dag of twee wel weg is, kan een bedwantsen beet tot wel twee weken flinke jeuk veroorzaken. Na een paar weken gaan de bultjes wel weer weg en er blijft ook geen schade (zoals littekens) achter.

Hoe zien bultjes van een bedwants er uit?

Je merkt er niets van als een bedwants je bijt. De beste herkenning is dan ook om te kijken naar de bultjes die ontstaan ná de beet. Het bultje is klein en rood, vergelijkbaar met een muggenbult. Meestal zitten er meerdere op een rij, omdat een bedwants tijdens het bijten nog wel eens de grip verliest en daardoor zich opnieuw zal vastbijten. Dit is ook de beste manier om het het onderscheid te kunnen zien tussen de muggenbult en de bedwantsen bult. Verder lijken de symptomen veel op elkaar.

Waar bijten bedwantsen het meest?

Bedwantsen kunnen je overal bijten waar je contact maakt met het bed. De bedwants loopt namelijk over het bed, niet over zijn slachtoffer. Uit onderzoek is gebleken dat een harige huid niet minder geliefd is bij de bedwants, maar stoppen zal het ze niet. Een bedwants zal er daardoor wel sneller voor kiezen om te bijten in de zachte huid: buik, rug en lenden.

Waar kunnen bedwantsen niet tegen?

Bedwantsen houden niet van extremen: heel koud of heel warm. Vandaar dat ze ook te bestrijden zijn met zowel hitte als door het stoppen van kleding en beddengoed in de vriezer. Ook een stoomreiniger zorgt voor genoeg warmte om van de bedwantsen af te komen. Er zijn ook mensen die zweren bij lavendel, munt of kurkuma om de bedwantsen te voorkomen. Daar hebben wij zelf geen ervaring mee en adviseren lievere de beproefde methodes: hitte, kou of stoom.